Bruk av Akupressur under fødsel

14/09/2022

Når det nærmer seg terminen er jeg interessert i å lære deg noen «gode punkter» som ved hjelp av en teknikk kalt akupressur kan din partner være en aktiv del under de ulike fasene av fødselen. Min erfaring er at partneren synes det er veldig fint å ha en bestemt oppgave og føle seg en del av opplevelsen på en givende måte. 

Hva er Akupressur?

Akupressur er en gammel  behandlingsmetode som brukes i tradisjonell kinesisk medisin, det er en form for massasje, uten bruk av nåler. Målet med akupressur  er å oppmuntre til bevegelse av qi ("livsenergi") gjennom de 14 kanalene (meridianene) i kroppen. 

Dette er de samme energimeridianene og akupunktene som påvirkes med akupunktur. Kinesisk medisinteori sier at konstant flyt av qi gjennom disse kanalene er avgjørende for at en person skal holde seg frisk. Hvis denne energistrømmen blokkeres, kan ikke kroppen lenger opprettholde balansen som er nødvendig for å ha den  energi det trengs  for å håndtere helseproblemer.

Akupressur fungerer ved å trykke på akupunkturpunktene i et forsøk på å holde fri flyt i meridianenes energistrøm. Akupressur ligner på akupunktur, men her brukes det  fingrene i stedet for nåler for å jobbe med punktene. Når punktet er lokalisert vil man ofte oppleve at det er litt ømt der det skal jobbes.

I tradisjonell kinesisk medisin er disse akupressurpunktene viktige for å  få kroppen til å jobbe mer effektivt. Fra en medisinsk modell kan dette oversettes til  at ved å bruke disse punktene vil man forsøke å frigjøre endorfiner, blokkere smertereseptorene til hjernen, utvide  livmorhalsen og få mer effektive sammentrekninger.

Hvordan brukes akupressur

Det er fint at  personen som skal hjelpe kvinnen  prøver de forskjellige akupressurpunkter under fødselen, og bestemmer gjennom kvinnens tilbakemelding hvilke punkter som er mest nyttige og når i de forskjellige faser av fødselen.

Disse akupressurpunktene skal ikke brukes hvis de gir noe ubehag, hvis de er effektive vil de gi en behagelig følelse eller merkbar effekt som avtar når behandlingen avsluttes.

Det er viktig for støttepersonene å forstå at dette ikke er massasje, men snarere direkte press mot et bestemt område. Dette er en veldig "hands on"-teknikk; ingen forkunnskaper om anatomi eller kinesisk massasje er nødvendig. Hvis disse akupressurpunktene er nyttige, vil kvinnen kunne gi veldig klare instruksjoner til deres støttepersoner nøyaktig hvor og hvor mye press som kreves.

Akupunktøren din vil hjelpe deg med instrukser slik at du finner punktene og gir den nødvendige press/trykk.  

SP-6 (Spleen 6)

For dette punktet skal man legge direkte press med pekefingeren eller tommelen.

SP 6
SP 6

Dette akupressurpunktet brukes i et forsøk på å hjelpe livmorhalsen til å utvide seg  seg effektivt. Kvinner som får sitt første barn eller de som har opplevd dilatasjonsvansker i en tidligere fødsel, kan gjerne bruke dette punktet tidlig i fødselen. Den kan brukes ved å bruke fast eller av-og-på-trykk på ett ben om gangen i omtrent ett minutt, og deretter bruke det på motsatt ben 20 - 30 minutter senere. 

Når fødselen er i gang, altså  når  sammentrekningene  har blitt effektive og regelmessige, kan akupressur avsluttes.

Dette akupressurpunktet vil ofte være ømt når du er på riktig plass.

Obs: Dette akupressurpunktet skal brukes med forsiktighet under graviditet.

LI-4  (Large Intestine 4)

Dette punktet heter Hegu eller L.I.-4 og er plassert på Large Intestine meridianen, den har som funksjon å hjelpe i å stimulere effektive sammentrekninger, dette kan være nyttig under fødselen hvis sammentrekningene er av uregelmessig intensitet.

Et nyttig akupressurpunkt under den andre fasen av fødselen når livmorhalsen har utvidet seg helt. Det brukes i et forsøk på å hjelpe kroppens innsats for å flytte barnet ned gjennom fødselskanalen og kan være spesielt nyttig hvis kvinnen er sliten og ikke presser effektivt.  

Kvinnen eller den som skal hjelpe i prosessen skal  trykke med tommelen. Dette akupressurpunktet er ofte øm når man trykker på riktig plass.

Akupressur på dette punktet kan brukes for generell smertelindring under fødselen. 

Obs: Dette akupressurpunktet skal brukes med forsiktighet under graviditeten

Hegu - LI 4
Hegu - LI 4

GB-21 (Galleblære 21)

Det er viktig at støttepersonen bruker et fast trykk nedover med tommelen. Dette akupressurpunktet reagerer på trykk, og å massere og gni området kan være irriterende for kvinner under fødselen.

Når du bruker tomlene, må trykket komme fra armene i stedet for tommelleddet - ellers vil folk ende opp med veldig såre tomler.

Trykket kan påføres i begynnelsen av hver sammentrekning eller kontinuerlig forsiktig trykk som forsterkes under sammentrekningene.

Dette akupressurpunktet brukes i forbindelse med  det første og andre stadiet av fødselen og kan stimulere livmorsammentrekninger.

Obs: Dette akupressurpunktet skal brukes med forsiktighet under graviditet


GB 21
GB 21
BL 32
BL 32

BL- 32  (Blære 32)

Støttepersonen plasserer seg bak kvinnen og trykker med tomlene  i akupressurpunktene med et fast press. Dette trykket kan økes ved at kvinnene vugger bakover inn mot støttepersonen i begynnelsen av en sammentrekning.

Ut fra tilbakemeldinger ser det ut til å være det mest brukte punktet siden det kan gi en behagelig "bedøvende" effekt under riene. Anbefales at presset  avbrytes når rien går over og gjenopptas når neste bygger seg opp igjen .

Det oppstår en tydelig følelse når du trykker inn i de sakrale foramen. Dette kan føles som nummenhet, varme, prikking, verking eller summing. 

Det er viktig å merke seg at for noen kvinner er sakrale foramen ikke akkurat i en rett linje.       La deg lede av kvinnens tilbakemeldinger.

Dette akupressurpunktet brukes oftest med kvinner som lener eller kneler mot en vegg, bord eller seng. Den kan også effektivt brukes i vann.

Obs: Dette punktet brukes med forsiktighet under graviditet.


For maksimalt utbytte av akupressur er det viktig at bruken av disse punktene startes så tidlig som mulig. Studier viser at kvinner som rapporterte størst tilfredshet begynte å bruke akupressurpunktene i begynnelsen av fødselen.

Akupunktur og akupressur brukes ofte ved behandling av smerter og ikke minst i et forsøk på å  dempe stressnivå og skape ro. Husk å være bevisst på ditt valg av akupunktør slik at vedkommende har en solid utdanning som ivaretar din sikkerhet. Du finner en slik oversikt på Akupunkturforeningens sine sider:  www.akupunktur.no