Leve i pakt med naturen: Vår

16/03/2022

Det er mye vi kan lære fra tradisjonell kinesisk medisin (TCM)

I følge TCM er hver sesong knyttet til spesifikke organer som er mer aktive og som faktisk går gjennom en "renseprosess". 

Leveren og galleblæren som er knyttet til denne sesongen.


Leveren fungerer som den kommanderende generalen i kroppen og har mer enn 500 funksjoner. I følge TCM er det organet som styrer mest når det gjelder kvinnehelse.

Med andre ord er  kroppens viktigste organ for avgiftning. Alt vi spiser og drikker filtreres av leveren, inkludert medisiner.

Leveren jobber veldig hardt for å holde oss friske ved å bli kvitt det vi ikke trenger.

Hormonbalansen vår, kolesterolnivået og vekten  styres også av leveren. 

Leveren har til og med den bemerkelsesverdige kapasiteten til å regenerere seg selv. 

Hvor fantastisk er det!?

Når leveren og galleblæren er i ubalanse, beskrives de som stillestående eller stagnert. 

Det betyr at energien ikke beveger seg jevnt gjennom dem, dette kan gi mange symptomer og tegn som inkluderer:

 • Hodepine
 • Tanngnissing
 • Øyeproblemer (spesielt høyre øye)
 • Føle seg varm hele tiden
 • PMS
 • Fibromer
 • Betennelse i prostata
 • Irritabilitet, sinne, utålmodighet, føle seg rastløs, en generell følelse av å sitte fast i livet
 • Hoftesmerter
 • Problemer i  skjoldbruskkjertelen
 • Misfarging av tånegler
 • Våkne mellom kl 01:00 og 03.00

Hvis det høres ut som om leveren din trenger litt kjærlighet, ikke fortvil, for det er mye du kan gjøre for å ta vare på den. 

Først litt oppfriskning av anatomi: Leveren befinner seg på høyre side av kroppen og under brystkassen, næres av mat og væsker som har en forsiktig oppadgående energi i seg. 

Hva kan vi gjøre for å leve i pakt med naturen nå ?

Først og fremst, for å hjelpe leveren og galleblæren, må vi slutte å spise 2-3 timer før sengetid. Å spise sent på kvelden skaper stagnasjon i leveren og hindrer kroppen vår i å rense og reparere om natten. 

For det andre, vi må slutte å spise når vi er 80 % mett. Overspising skaper mer press på leveren og galleblæren. Spis til det punktet der du føler deg mett og kan spise litt mer, men istedenfor å fortsette å spise så stopper du der.  Dette er de to livsstilsvanene som vil hjelpe mest. 

Og når det gjelder mat?

Det er mange matvarer som vil hjelpe disse organene, noen råd inkluderer:

Hele korn som brun ris, bygg, hirse, quinoa, spelt, havre og hvete 

Prøv å legge vekt på  bladgrønnsaker, inkludert: grønnkål, pak choi, kål, spinat, purre, stangselleri, gulrot, reddiker, kålrot, løvetann, artisjokk, og andre grønne vekster. 

 Tenk lett og friskt, tenk grønt 

Spirer og sopp er også nyttig. I tillegg er friske urter som koriander, basilikum, timian, fantastiske for å støtte leveren. 

Prøv å inkludere "sure ting" 3 til 4 ganger i uken, da det er definitivt smaken som hjelper til  å frigjøre stagnasjon i leveren og galleblæren. Sursmaken kan komme fra: surkål,  grønne epler, sitron, brun ris, eddik, sur plomme og kirsebær. Litt sitron presset på dine" greens" gjør underverker. Andre lure tips er å inkludere inntak av gurkemeie, vann med sitron, ingefær.


En av mine favoritter om våren er en fersk grønnsaksjuice laget av gulrot, rødbete og grønne epler med en skvis sitronsaft. 

Dette er tiden på året for å minimere ovnstilberedt mat og legge vekt på  damping, rask sautering, juicing, presset, rå og syltet mat. 

Hva med emosjoner?

Følelsene våre har en betydelig effekt på leveren. For å hjelpe den, øv tålmodighet og tilgivelse. Ha medfølelse og prøv å gi slipp på følelser som holder deg tilbake. 

Leveren blir skadet av negative følelser som sinne og å holde på fortiden. 

Noen måter å balansere emosjoner og håndtere stress kan være gjennom Meditasjon, Qigong, TaiChi og Yoga.

Annen måte å bli kvitt innestengte følelser: gråt!  Tårer og svette bærer ut giftstoffer, noe som i praksis  bidrar til å rense kroppen. En trist film en gang i blant er både følelsesmessig rensende og fysisk avgiftende!  Innestengte og undertrykkte  følelser kan  føre til stillestående energi, som gjør at  leveren  ikke fungerer som den skal.

Og en siste ting:  kom deg ut!  Ut til parken og legg deg ned på gresset om du kan.

Nyt tilværelsen!