Hva menes med modningsakupunktur?

20/12/2021

Vel, det er rett og slett fødselsforberedende akupunktur som rettes mot en harmonisk fødsel.

Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang. Fra uke 36 vil hormonnivåene i kroppen endre seg frem til fødselen, og oksytocin nivå øker.

Det anbefales å starte behandlingsserien fra uke 36, en gang i uken og litt oftere i tiden før termin. Kommer du etter uke 36? Null problem, vi tar det derfra, kanskje med hyppigere behandlinger enn en gang i uken. Målet for behandlingen er å styrke kroppen, forberede deg for fødselen ved å modne livmorhalsen og den er klar til å åpne seg fint når riene først begynner å jobbe i kroppen.

Vi retter behandlingen etter den svangerskapsuke du er i, samtidig som vi jobber med dine individuelle behov. Vanlige «plager» på slutten av svangerskapet er ofte knyttet til lavt energinivå, hovenhet, halsbrann, smerter i korsrygg, bekken og hofter, men det kan også være fint å gjøre noe med uro/angstfølelse og søvn. Studier viser at kvinner som har fått akupunkturbehandling i forkant av fødselen kan tendere til å få en kortere forløp og mer harmonisk fødsel med mindre smerter og dermed mindre bruk av medisiner og færre milde komplikasjoner enn hos fødende som ikke har fått det, dette bekrefter alle jordmødre jeg har vært i kontakt med. Heldigvis er det etter hvert mange jordmødre som har fått utdanning i akupunktur for å behandle fødende kvinner på sykehus i Norge.

Akupunktur har et kjent rykte for sin smertelindrende effekt og ikke minst at det er en behandling som kan dempe stressnivå og skape ro.

Når det nærmer seg terminen er jeg interessert i å lære deg noen «gode punkter» som ved hjelp av en teknikk kalt akupressur kan din partner være en aktiv del under de ulike fasene av fødselen. Min erfaring er at partneren synes det er veldig fint å ha en bestemt oppgave og føle seg en del av opplevelsen på en givende måte.

Husk å være bevisst på ditt valg av akupunktør slik at vedkommende har en solid utdanning som ivaretar din sikkerhet. Du finner en slik oversikt på www.akupunktur.no

«Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang»