Leve i pakt med naturen: Sensommer

10/09/2019

By Pia Ibanez


I kinesisk medisin er det å spise og leve med årstidene en viktig del av å holde seg frisk.

Vi befinner oss  i spalten mellom sommer og høst: sensommer

I følge kinesisk medisin, i overgangen mellom to årstider blir det mer behov for hvile enn vanlig, som en slags forberedelse for det som kommer. 

Gamle tekster sier noe om å finne rytmer og rutiner som skaper ro og gjør livet lettere for deg og det som kommer til høsten.

Det er et perfekt  tidspunkt til å utarbeide nye  rutiner for å passe på deg selv. Jeg leste et sted om å  starte en dagbok hvor du skriver om det du er takknemlig for, ble inspirert og har gjort det i noen dager nå.   Utrolig hvor mye  jeg fant ut, det er faktisk veldig mye jeg er takknemlig for! Det visste jeg jo, men når du ser det skrevet ned på papiret er det faktisk en ganske lang liste. 


The transition between seasons is a time for "cleansing" in the sense of a balanced, supportive reset. It's a time to keep things basic...and "do the next, right thing." 

Her om dagen tok jeg en titt på hylla og alle de bøkene jeg har kjøpt og ikke fått tid til å lese, jeg fant flere som jeg hadde glemt helt! '

Så jeg tenkte, nå er det tid for mindre netflix og mer bøker. Det blir min mantra denne sesongen. Idag rigger jeg til det nødvendige til  lesekroken i stua, de "nye" bøkene, den deiligste pledd jeg har og stearinglys. 

Og hva med mat? 

Late summer is a time to avoid extremes: Not too hot. Not too cold. Just right. 

Da tenker jeg mindre rå/kald salat, bruker sesongens mange deilige grønnsaker, jeg woker dem, steker  i ovnen og lager en lun salat  med både rå og kokte/dampet grønnsaker.

I kinesisk medisin er dette tiden for organer fra fem-element : Earth. 

Disse organene har sitt "time of fame" hver  sensommer og er sentrale i fordøyelsen, metabolisme og næring. Gul-oransje grønnsaker forbereder kroppene våre for de kalde månedene fremover. Tenk gresskar,  squash og gulrøtter.

Ha en digg sensommer!