Svangerskapskvalme

02/12/2022

Er du gravid og sliter med kvalme? I denne artikkelen får du svar på spørsmål om hvile, kosthold og aktiviteter kan hjelpe på kvalmen.


Hva med hvile?

Finn tid til deg selv, for å roe ned og hvil deg i løpet av dagen, selv 5-10 minutter av gangen kan gjøre underverker. I gamle tekster snakkes det om «morgensyke» som en beskyttende mekanisme for å oppmuntre til hvile.

Opplever du kvalme og/eller oppkast i første trimester, ta hvile på alvor.

Noen snakker om å plassere noe vakkert på soverommet, det kan være blomster, kunst, noe som får deg til å smile, noe du liker veldig godt. Dette blir det første du ser når du åpner øynene hver morgen, velg klokt!

Om morgenen, prøv å bli liggende i sengen i 15 minutter etter å ha våknet for å unngå plutselige bevegelser som også kan forverre kvalmen.


Kan kosthold ha noe å si?

Først og fremst, ha det som mantra å aldri bli sulten, du har sikkert erfart at dette kan forverre kvalmen.

 • Spis "lite og ofte" - opptil en gang i timen. Skal du klare det, kan det være lurt å ha noe i vesken som frukt og/eller nøtter.

 • Unngå å drikke væske til måltider. Vent til 20 minutter etter å ha spist for å drikke væske.

 • Noen kvinner får lindring av å inkludere ingefær i kosten, prøv deg frem: skjær ingefær i skiver og la ingefæren trekke i kokende vann i 5-10 minutter, drikk. Prøv å unngå ingefærøl eller ingefær godteri - sukkerinnholdet i disse kan forverre morgenkvalmen.

 • Eksperimentér med forskjellige teer - peppermynte, anis- eller fennikelfrø, kamille eller lavendelblomst

 • Noen kvinner har god effekt av å øke inntaket av vitamin B6, snakk med legen din.

 • Drikk mer vann så holder du deg hydrert, da fungerer alt mye bedre i kroppen.

 • Unngå konsentrert sukker i mat og start gjerne dagen din med mye protein som egg eller yoghurt.

Spis fredelig. Legg gaffelen din ned mellom bittene. Vær oppmerksom på kroppen din og stopp når du er mett. Spis når du er sulten.

Det kan også være lurt å unngå inntak av fet mat som frityr, koffein fra kaffe, te og cola, unngå å utsette deg for sterke lukter som matlaging og røyk.

Aktivitet / Omgivelser

Identifiser ting i livet ditt som er stressende, og fjern dem - om mulig. Enklere sagt enn gjort, kanskje, men en slik dialog med deg selv kan hjelpe deg med å slappe av og opprettholde et godt energinivå som vil tjene deg og babyen godt gjennom hele svangerskapet.

 • Noen kvinner synes det er godt med å tenne en vaniljeduftlys, det virker beroligende.

 • Ta en tur etter at du har spist, for å promotere bedre fordøyelse, fint også for å få i deg store mengder med frisk luft.

 • Det er lurt å bruke løse klær som ikke trykker eller er ubehagelige i mageregionen.


 • Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene dine, kan det være gunstig for deg å få akupunktur en til tre ganger i uken. Akupunktur kan lindre kvalmefølelsen, søvnproblemer og stress.

 • Mindfulness -meditasjon og yoga for gravide kan være et veldig effektivt verktøy for å redusere stress og fremme avslapning.


Når det gjelder trening er det viktig at du er oppmerksom på kroppen din, hvis du trener mye fra før velg et mer moderat program, kanskje ikke trene til maraton, eller vurdere å vente med crossfit til etter fødselen.

Hvis du ikke trente noe særlig før du ble gravid, er det lurt å starte med 20-30 minutters aktivitet daglig, her kan du vurdere å gå tur, svømme, gjøre yoga, tai chi eller qi-gong

Og til slutt, unngå å snakke altfor mye med andre om deres erfaringer med graviditet og fødsel. Deres erfaring, enten bra eller dårlig, trenger absolutt ikke å være din erfaring, men derimot være med på å skape urealistisk frykt eller forventninger.

Og viktigst: nyt tilværelsen!